Zarządzanie i Inżynieria Produkcji, Wydział Informatyki, Politechnika Szczecińska
Admin
Zostanie zmieniona nazwa Politechnika Szczecinska na Uniwesytet Technologiczny, bo łaczymy sie z Akademia Rolnicza Polibuda to lepsza nazwa, ale niestety
Admin
ze co? ze jak? ;-0
ZIP 10
nom, a ar bedzie sie zwalo uniwersytet przyrody hahaha
Admin
To bedzie wtedy jedna nazwa Plusem tego jest ze bedziemy mieli prawko na ciagniki
ZIP 10
no nie wlasnie jedna nazwa, poprostu bedziemy uniwersytetem bo mi kumpel z ar mowil ze beda sie zwac uniwersytet przyrody
ZIP 10
kinia to tylka nazwa bedzie ulegac zmianie no i legitki, beda takie same jak ma teraz ar (czyli w formie karty kredytowej)
Bez kitu wedlug mnie beton straszny robia. Polibuda straci na tym przynajmniej w oczach no ale tam gdzie ktos traci inni korzystaja wiec pewnie ma to jakies swoje uzasadnienie zapewne finansowe.
P.S. slyszalem ze to bedzie Uniwersytet Techniczny a nie Technologiczny, ale moge sie mylic...
Pytanie tylko czy my skonczymy polibude czy ten uniwersytet bo z tego co wiem ludzie na 3 roku i w zwyz skoncza Politechnike a rocznikowo nizej juz bede miali dyplom z uniwestretu, ale sie rozmarzylem wpierw trzeba zdac sesje ;]
Ostatnio edytowany przez Mates (2007-05-21 21:18:01)
Jak dla mnie to Ci co ZACZĘLI politechnikę to dyplom też powinien być z politechniki niezależnie czy to był pierwszy drugi czy trzeci rok. Czyli Ci co zaczynają naukę w 2008r mają z uniwersytetu a cała reszta z politechiniki. Trochę sprawiedliwości.
Politechnika- to brzmi dumnie :]
Wlasnie nie po to szedlem na Politechnike zeby skonczyc uniwerek.
Niestety wiadomo nie od dzis ze u nas w panstwie troche kiepsko ze sprawiedliwoscia zreszta wiem za np. na cukrowej ludziom na 1,2,3 roku pozmieniiali nazwy kierunkow niektorych i jak ktos np. sobie poszedl na zarzadzanie i marketing tak dostanie dyplom czy licencjat z samego zarzadzania bo teraz sie tak nazywa kierunek po prostu zarzadzanie i ch.. moga zrobic biedni studenci...
Ostatnio edytowany przez Mates (2007-05-21 21:33:17)
Admin
Mates napisał:
slyszalem ze to bedzie Uniwersytet Techniczny a nie Technologiczny, ale moge sie mylic...
No ok. To chyba ja sie przejezyczylem, ale tak czy inaczej to brzmi okropnie
ZIP 10
orzech ani technologiczny ani techniczny nie brzmi zle, ale slowo uniwerstytet tak teraz modne jest odwolywanie sie do strasburga, helsinek czy co tam jeszcze sie da. w ostatecznosci mozna sie klocic bo ciekaw jestem czy tylko zip uwaza ze zmiana nazwy na uniwerek z polibudy jest be ?zreszta tak jak kinia mowi. jak ktos skonczyl polibude to lepiej brzmi jak uniwerek
Albert chyba cie zaskocze, ale pozniej jak idziesz do pracy to cie pytaja gdzie pan studiowal, a nie co mial pan na materialoznastwie czy mikroekonomi.
Zreszta kazdy sadze widzial ogloszenie o prace mniej wiecej w stylu: "Zatrudnie informatyka NIE po uniwersytecie."
no ale pracodawca w szczecinie będzie raczej wiedział ze UT to była PS.
Widziałem jedno takie ogłoszenie i setki ogłoszeń w których były podane konkretne wymagania co do umiejętności. Sam studiuje na uniwerku i też bym nie zatrudnił niektórych moich kolegów.
Albert napisał:
no ale pracodawca w szczecinie będzie raczej wiedział ze UT to była.
Za bardzo doceniasz spostrzegawczość i 'domyślność' ludzi. Oj za bardzo. Poza tym sam Szczecin dużo na tym straci. Nie dość, że nie ma najlepszych uczelni na tle innych miast to jeszcze 'traci' tą jedną z dobrych. Większość ludzi patrzy na pierwszy człon nazwy. Widząc Uniwersytet techniczny, na pierwszyt rzut oka prędzej pomyśli o teologii niż o politechnice, która była politechniką tyle lat
A tak przy okazji, spotkałam się nawet z odpowiedzią na to gdzie studiuję 'a to w Szczecinie też jest Politechnika?'- a słowa te były studenta ostatnich lat studiów Politechniki tyle, że nie szczecińskiej
hmm.. a może to ma coś wspólego z angielskim? Technical Univ. Szczecin zawsze mi wpisują.. może to znów jakaś dyrektywa unijna, co do sztywności tłumaczenia nazw
Admin
Tak tłumaczenie jest Technical Univ. ale nie czaje bo słowo Polytechnic tez wystepuje
nie bede sie klucil.. bo nie ma o co.. ale odkad zaczolem tu studiowac wpisuja mi Technical Univ. na ang. papierkach. z ta dyrektywa to sobie zartowałem
kilka tłumaczeń "politechnika"
1 polytechnic
2 institute of technology
3 school of engineering, engineering college
4 polytechnic, engineering college, school of engineering
5 technical university
takze nie jest zle
ZIP 10
jako tlumacz pracy magisterskiej potwierdzam ze najbardziej rozpowszechnione jest institute of technology. jesli chcemy doslownie powiedziec POLITECHNIKA po ang.
ciekawe jak bedziemy sie nazywac w skrocie wiec...
MIT- masaczuset institjut of technolodzi
SIT - Szczecin institjut.....